Kalk - klassisk, smukt og holdbart

Vi kender alle de skønne, gamle gårde og kirker, der ligger spredt rundt i det danske landskab. De smukke, matte facader, der gennem århundreder har været kalket i de klassiske hvide, røde eller gule farver. Men hvad er kalk egentlig og hvad kan det bruges til?

Kalkede bygninger

Den kalk vi kender, og som bliver brugt i byggeriet, er et 100% naturprodukt, der er fremstillet af kalksten. Kalksten er omkring 65 mio. år gamle og består af mange små forstenede mosdyr. Det er kalken fra disse små dyrs skjolde, som vi kan udnytte til forskellige byggematerialer. Ret utroligt, når man tænker over det!

I Danmark har man i århundreder brudt kalk i kalkbrud ved f. eks. Faxe og Stevns, men mange byer havde deres eget lille kalkbrud.

Stevns Klint

Når stenene er brudt, brændes de i en kalkovn ved ca. 1000 grader. De brændte sten bliver herefter læsket (udblødt) i vand.  Læsket kalk opbevares bedst i en frostfri kalkkule i jorden, hvorved kalken over flere år bliver mere og mere findelt (smuldrer). Jo mere findelt en kalk er, jo bedre kvalitet og holdbarhed har den.

Det er derfor vi i Linoliebutikken har valgt kun at sælge kulekalk, da kulekalk i modsætning til stampet kalk, har en væsentligt bedre holdbarhed og er et klassisk og enkelt kvalitetsprodukt.

Rødvig Kulekalk fra Stevns er kendt for sin gode kvalitet og er derfor særligt velegnet til restaurering af gamle bygninger på grund af den omhyggelige måde hvorpå kalken forarbejdes.

Læsket kulekalk kan bruges til mørtel eller hvidtekalk. Blander du kalken med fint kvartssand, kan den bruges som mørtel, men blander du den kun med vand, kan den bruges til hvidtekalk.

Kalk

Vi kender især kalk, som det man bruger til kalkning af husfacader og indvendige vægge. Kalk har en unik holdbarhed med en smuk patinering, og så er det også et miljøvenligt valg, da det hverken afgiver sundhedsskadelige dampe under eller efter påføringen. Udvendigt er kalksæsonen forår eller efterår, da det ikke skal være for varmt når man kalker - og så må du aldrig kalke i solskin!

Udover at kulekalk er meget holdbar, så er den også den mest diffusionsåbne 'maling', du kan påføre dine facader og vægge, og derfor er den selvfølgelig særlig velegnet til gamle huse og bygninger, der skal kunne 'ånde'.

Når det er vigtigt, at man kalker med en Kulekalk, skyldes det, at jo længere en kalk er lagret, jo bedre er vedhæftningen, og man undgår derved afsmitning og udvaskning. Derudover giver en god kulekalk også en smukkere refleksion af lyset på de matte overfalder. Det siges, at kalkede huse lyser i måneskin.

Vælger du kulekalk til dine vægge eller facader, kan du forvente en holdbarhed på 5-8 år. Kalken kommer som en kalkdej, der skal oprøres med kalkvand, inden den tages i brug. Ønsker du kalken i en bestemt farve, kan den tones med kalkægte pigmenter.

Nyhavn

Har du lyst til at give dig i kast med kulekalk, kan du læse mere om, hvordan du bruger det her.

Murværk

Står du i stedet og skal pudse, filtse eller fuge, så er hydraulisk kalkmørtel det du skal bruge. Den bruges til indvendig og udvendig pudsning, filtsning og fugning samt andre mindre puds- og fugereparationer.

Hydraulisk kalkmørtel har været fremstillet siden oldtiden og bruges stadig den dag i dag. Den giver dig mulighed for at få træ- og murværk til at arbejde sammen, da fugen kan ånde og eventuel kondens eller anden fugt fra træet kan komme væk. Kalkmørtlen er bedre end andre typer fugematerialer til at følge med to forskellige materialers bevægelser. Ønsker du at forstærke din mørtel, så kan du let tilsætte fæhår

En fun-fact er, at man mener, at Romerrigets udbredelse skyldtes, at romerne fandt ud af, at den cementmørtel de lavede af kalk, kunne hærde under vand, og herved kunne de bygge havne, hvor det var strategisk fordelagtigt, uden at være afhængige af, hvor der var en naturlig havn :-)

Blev du klogere på kalk?

Vi håber, at dette indlæg gav en forklaring på, hvad kulekalk og hydraulisk kalkmørtel er, og hvad det kan bruges til. Skulle du sidde tilbage med spørgsmål, eller mangle vejledning, kan du altid spørge os til råds. Du kan enten ringe på tlf. 72 30 20 33 eller sende en mail til post@linoliebutikken.dk. Du kan også altid lægge vejen forbi butikken, hvor vi står klar med et smil.

Mange hilsner